Reacties harp en zang cursus 2017

Reacties op de harp en zang cursus 2017 bij Rachel Ann Morgan in Frankrijk

“Ik heb al vele workshops gevolgd, voor zowel harp als zang maar deze steekt er met kop en schouders bovenuit.

IMG_2498 smallOp zondag arriveerden we in de prachtige omgeving alsof we een impressionistisch schilderij binnen stapten. De toren aan het huis maakte het plaatje compleet. We werden hartelijk ontvangen door Rachel Ann, Maurice en Molly (de hond die ervoor heeft gezorgd dat wij ook een Ierse terrier willen) en maakten kennis met de twee andere deelnemers: Carla en Debby.

Hoewel ik al bijna 10 jaar zing, heb ik in deze week mijn stem echt ontdekt. Ik heb hier meer geleerd dan in alle zanglessen die ik heb gehad. De klinkerdriehoek, de nieuwe ademhalingstechnieken en het leren zacht zingen hebben daar allemaal aan bijgedragen. Maar het belangrijkste is nog de positieve en open houding van Rachel Ann. Ze geeft elke deelnemer de juiste tips en als iets niet lukt, zoekt ze een andere manier om het uit te leggen.

Het luisteren naar de anderen hun les schepte een band en bracht weer nieuwe kennis met zich mee. Tot slot zorgde het concert op zaterdagavond voor een super afsluiter. Het harde werk werd beloond met veel IMG_2525 small Lideweiapplaus en een trotse blik van Rachel Ann.

Ik ben naar huis gegaan met het gevoel iets heel bijzonders te hebben meegemaakt. Een nieuwe kant van mijn stem ontdekt, toffe mensen leren kennen, lekker gegeten (merci, Maurice!)

Kortom: absoluut de moeite waard!”

Lidewei Philips

 

Harp en Zangcursus 6-13 augustus 2017 o.l.v. Rachel Ann Morgan Locatie: La Tour d’Herbain, Arnas (Beaujolais, Frankrijk)

“Uitdaging : Het was een uitdaging voor mij als musicus om deel te nemen aan de Harp- en Zangcursus 2017 onder leiding van Rachel Ann Morgan in het zonnige La Tour d’Herbain, Arnas, Frankrijk. Ik heb meer ervaring met ‘zang’ en ‘piano’, dan met ‘harp en zang’. Maar met een gezonde dosis muzikaliteit en met harplessen (mijn allereerste!) bij Aimee van Delden en de zomercursussen bij Anne Macdearmid (Edinburgh) ‘in the pocket’, hoopte ik dan toch een eigen bijdrage te kunnen leveren aan deze cursus. De andere uitdaging was dat ik ter plekke iets moest bedenken om te laten horen en aan te werken gedurende de cursus. Wegens allerlei redenen had ik niets kunnen voorbereiden. Aangezien ik van Franse (pop)muziek hou en zo mijn favoriete Franse zangers/zangeressen heb, heb ik op de dag voorafgaand aan de cursus een van de chansons van Francis Cabrel uitgekozen die mij het meeste lag, en een harpbegeleiding bedacht.

Deelnemers en muziekrepertoire

harp en zang 2017 Debby
Debby, harp en zang

De andere deelnemers waren professionele harpisten, die zang wilden toevoegen aan hun harpspel. Qua harpspel kon ik me uiteraard niet meten aan deze harpisten. Dat was ook niet de bedoeling. Qua voorbereiding dus eigenlijk ook niet, aangezien zij mappen met muziek bij zich hadden om in te brengen in de cursus en ik niet. Toevallig, maar misschien ook niet, had ik toch nog muziek meegenomen. Niet zozeer om er zelf wat mee te doen, maar meer om te laten zien. Uiteindelijk heb ik deze muziek voor mijzelf ingezet als studiemateriaal voor de cursus. Het waren composities voor zang en begeleiding van de componisten Satie (Trois mélodies) en Faure (La Prière). Dus uiteindelijk had ik dan toch nog meer muziek te presenteren dan ik aanvankelijk dacht.

Cursus en Coaching                                                                                                           We begonnen elke dag gezamenlijk met ademhalingsoefeningen en met het behandelen van de klinkerdriehoek. Daarna kwamen de deelnemers apart aan de beurt, waarbij de anderen vooral werden uitgenodigd om mee te denken en feedback te geven.

Rachel Ann Morgan heeft een goede balans weten te creëren in haar coaching van de deelnemers die zo hun eigen sterke en zwakke punten hebben. Met de behandelde ademtechnieken en het gebruik van de klinkerdriehoek hebben we welke dag gewerkt aan onze eigen (voordracht) stukken.

harp en zang Carla
Carla, harp en zang 2017

Concert                                                                                                                                      Op de zevende en laatste dag van de cursus vond een concert plaats. Het concertprogramma bestond uit de individuele stukken van de deelnemers en stukken die we als groep (ook met Rachel Ann zelf) hadden ingestudeerd. Het concert was aangekondigd in de omgeving en we konden dus rekenen op publiek. De deelnemers hebben, waar gewenst, de stukken zelf in het Frans geïntroduceerd. Hiervoor hebben we dankbaar gebruik gemaakt van de feedback van de (Franse) echtgenoot van Rachel Ann.

Locatie en accommodatie                                                                                               De cursus vond plaats in  La Tour d’Herbain. Het is het huis van Rachel Ann en haar echtgenoot. Je kunt kamers huren, al dan niet in combinatie met harp- en zangles. Wij (deelnemers) hadden een all inclusive verblijf, en dat betekende dat voor alle maaltijden en tussendoor snacks en ‘tea’ werd gezorgd. We werden schromelijk verwend door de echtgenoot van Rachel Ann, die elke dag weer iets anders op tafel toverde. En na het concert werd ook het publiek getrakteerd op een lopend buffet met diverse Franse heerlijkheden. Het huis is zeer gerieflijk, en ik had een prachtige kamer tot mijn beschikking, waar ik mij af en toe kon terugtrekken om harp te studeren.

Slotopmerking Algemeen en Persoonlijk                                                              Ik beveel deze Harp- en Zangcursus dan ook heel erg aan om de hierboven beschreven redenen. Gedurende de cursus was muziek uiteraard mijn belangrijkste focus. Ik heb toch ook iets anders kunnen doen. Aangezien ik een fotografie-opleiding doe in Rotterdam heb ik op een paar momenten foto’s kunnen maken in de prachtige omgeving van het huis. Dit beeldmateriaal zal ik zeker opnemen in mijn portfolio!”

Debby de Lima,  Musicus en Beeldmaker September 2017IMG_2194 (3)

 

Portret van Maurice door Debby