Reacties op 2016

een werkelijk fantastische week!

zingen is leuk!

heel veel dank aan Rachel en Alice die zo geweldig goed deze boeiende cursus hebben geleid. Tja, en niet te vergeten dat heerlijke eten met zoveel zorg en toewijding bereid door Maurice.

Ik vond het een heerlijke week en heb genoten van het gehele pakket.

de klanken driehoek resoneert nog en ik hoop nog heel lang…!

harp zang cursus (1024x614)

Daar kwamen we dan op zondagavond 7 augustus aan bij Rachel Ann en Maurice in Arnas waar ons een hartelijk welkom wachtte. Wat een fantastisch mooie locatie: mysterieus huis met romantische toren en allemaal gangetjes, hoekjes en ommetjes en overal logeerkamers en badkamers, fantastisch weer, immens grote tuin. We waren met drie cursisten: sopraan/harp duo Nynke de Jong en Yolanda Davids, en ik. Laat ik hier al vertellen dat het een geweldige gezellige leerzame week is geworden!
Elke ochtend buiten ontbijten met groente en fruit vers geplukt uit eigen tuin. Daarna begonnen de lessen. Nynke is professioneel zangeres, ik moest nog beginnen met zangles. Nynke en Yolanda waren een duo, ik probeerde het in m’n eentje te doen. Daarmee waren onze niveaus verschillend en dus ook het repertoire: Nynke en Yolanda speelden opera-aria’s en grote werken, ik had voornamelijk volksliedjes (omdat ik dol ben op de humor die daar vaak in zit en de prachtige soms intens droeve verhalen die erbij horen). Rachel Ann ging daar fantastisch mee om. We begonnen met z’n allen met inzingoefeningen. Eerst het lijf wakker maken met oefeningen als ‘jasje’, ‘molenwieken’ en ‘appels plukken’. Daarna iedereen aan het zingen! In rap tempo gingen we door houding, ademhaling, inzingoefeningen heen. Elke dag kwam er wat nieuws bij. Nooit geweten dat je met uitsluitend je lippen 4 klinkers kunt maken en met uitsluitend je tong 4 andere. Over de combi zal ik het niet hebben maar jawel, die hebben we ook voor elkaar gekregen. Raar om te ontdekken wat een volume er uit mijn lijf kan komen. Als we ergens tegenaan liepen of een vraag hadden kwam Rachel Ann de volgende dag met nieuwe oefeningen of een nieuwe uitleg. Zo werden we continu uitgedaagd.

Na het inzingen hadden we om beurten les. Het was superleuk en interessant om elkaars lessen bij te wonen. Daar leerde ik ook veel van omdat ik het repertoire van Nynke en Yolanda zelf in mijn duo’s met zang heb gespeeld.

Na drie uur werken lunch in de tuin. Daarna even vrij. We gingen zelf studeren of wandelen of de toerist uithangen. Eén middag zijn we allen door Maurice en Rachel Ann meegenomen naar Lyon voor een sightseeing tour. Wat heerlijk om Maurice enthousiast met hart en ziel te horen vertellen over de stad waar hij geboren en getogen is, waar hij ons zowel de highlights als de bijzondere plekjes heeft laten zien.  Dan weer minstens twee uur lessen.La Tour d'Herbain

De avonden eindigden met een aperitief gevolgd door een werkelijk fantastische maaltijd door Maurice bereid en voorbereid. Het weekmenu lag klaar. Omdat ik vegetariër ben en Nynke veganist, had Rachel Ann heel dierbaar een Frans veganistisch kookboek gekocht. De lieverds hadden tevoren e.e.a. uitgeprobeerd.

Na vijf intensieve dagen waarin we alle drie enorm veel geleerd hebben, kwam dan op zaterdag 13 augustus de eindpresentatie in de vorm van een concert voor buren, familie en vrienden van Maurice en Rachel Ann. Voor mijzelf vond ik het geweldig dat Maureen en Sébastien, de eigenaren van onze AirBnB, waren gekomen om het concert bij te wonen.

Het programma was, juist door onze verschillende insteek, heel afwisselend. We hebben ook nog een paar harp-trio’s gespeeld en een stuk voor 3 harpen en piano, waarbij Nynke de pianopartij voor haar rekening nam. Na afloop had Maurice zich bijzonder uitgesloofd voor wat hij ‘fingerfood’ noemt. Er was zelfs een applepie met ‘Musique à la Tour’!

De volgende ochtend zat het erop, Horngacher en Lyon werden ingeladen, afscheid werd genomen met veel knuffels, en we reden huiswaarts.

We kijken terug op een geweldige week waarin we enorm veel geleerd hebben. Terug in Den Haag ben ik gestart met zanglessen en de nieuwe Concertvertelling ‘Sagen van de Rijn’ is in voorbereiding, waarbij ik een paar liederen wil gaan zingen en mezelf begeleiden op de harp. Hulde aan Rachel Ann voor alles wat ik bij haar heb geleerd en hoe ze ons heeft gestimuleerd en geënthousiasmeerd.

verslag van Carla Bos 2016