Reacties op 2017

Zangcursus in Arnas Frankrijk van Rachel Ann Morgan 2017

“Mijn neef Jan van der Veldt heeft een vriendin bij de bridgeclub, die hem vertelde dat er in Frankrijk een zangcursus wordt gegeven door een vriendin van haar van de tuinclub. Wij hebben ons opgegeven en zijn niets vermoedend naar Arnas opgetogen om daar aan mee te doen.

La Tour d'Herbain
La Tour d’Herbain

Tijdens het deelnemen aan de lessen werd ons geleidelijk duidelijk dat we les kregen van één van de topmensen van de Nederlandse opera. Onderweg naar Arnas, opscheppend dat we naar een masterclass gingen, gaf ons na de eerste dagen les een andere kijk op de realitiet.

Dat van die masterclass klopte wel, alleen wij tweeën waren geen masters! En nu komt het mooie, dat maakte helemaal geen snier uit. Iedereen wordt op zijn niveau benaderd en begeleid. Naast de strakke ondersteuning, basisoefeningen en ademhalingstechnieken worden er ook liederen uit eigen repertoire gezongen. Iedereen had van te voren stukken ingestudeerd en de bladmuziek toegestuurd en op de laatste cursusdag opgevoerd in de vorm van een klein huisconcert.

Rachel Ann heeft een vriendin die ons begeleidde op de piano. Veel virtuozer dan Irina Sisoyeva is niet denkbaar. De repetitor van het Nederlands operakoor begeleidde ons gedurende deze week. Geweldig toch. Zelfs na deze cursusweek was ze bereid mij, ondergetekende, te helpen met een operastuk welke ik in sneltreinvaart moest leren.

terrine d'été
terrine d’été

De cursus gaat gepaard met ontspanning en fantastische maaltijden. Deze worden bereid door de chef des huizes, de echtgenoot van Rachel Ann; Maurice. De maaltijden waren een waar genot, de franse keuken waardig. Tijdens de vele gesprekken bij het eten, kreeg de humor meer lachers op de hand dan je lief voor je is. Ik kijk terug op een leerzame en ontspannende cursus. Een aanrader voor iedereen die op een ontspannende manier zijn zangtechniek wil verbeteren.”Zangcursus 2017

Michel van der Prijt

 

 

 

« De zangcursus 2017 was wat ik ervan had gehoopt: overdag flink oefenen en naar elkaar luisteren, ’s middags uitwaaieren in de prachtige Beaujolais en ’s avonds genieten van de kookkunst van Maurice, het toonbeeld van de Franse gastvrijheid. Rachel Ann is een heel inspirerende klassieke zangdocente. Mijn zangrepertoire was weliswaar niet klassiek, maar eerder Brel en Piaf. Rachel Ann wist hier goed mee om te gaan en kon mij ook hierin handige tips en sturing geven. De pianobegeleiding en vocal coaching van Irina maakte het geheel compleet. Irina is zonder meer een geweldige pianiste die met haar improvisaties mijn ietwat onvolledige bladmuziek perfect kon completeren. Al met al was het een week om met plezier op terug te kijken! »

Lucien Nix

deelnemers zangcursus 2017zangcursus 2017 deelnemers

Ja, dat was een helemaal te gekke week met heerlijke muziek, gezellige contacten en gedreven zangers/zangeressen, om maar te zwijgen van de geweldige door Maurice verzorgde maaltijden!! Van harte aanbevolen!!! En wat een geweldig inspirerende gastvrouw!

Frank van Heusden

“De cursus bij Rachel Ann mag beslist geen ‘masterclass’ genoemd worden. Nee, bij haar heet het een ‘stage’. Masterclass herinnert haar te veel aan de militante sessies van Elisabeth Schwarzkopf uit de jaren 80. Terecht want er bestaat geen groter verschil dan tussen Frau Schwarzkopf en Miss Morgan. Bij Rachel Ann mochten honderd bloemen bloeien. Bij Schwarzkopf maar één!

En de aanpak  van Rachel Ann was passend want er was een frappant verschil in belangstelling, niveau en ervaring binnen de groep waarvan ik deel uit maakte. Don Giovanni? Mooi. Les miserables? Ook goed. Een virtuoze Rossini aria? Moet kunnen. Een bergerette. Heerlijk! Alleen maar Jacques Brel? Ja luister, ook goed maar dan toch ook een Engelse barok aria. En nee, nee – niet à  la Sting maar volgens de regels van het bel canto. De dag begon met puur techniek. De klinkerdriehoek,een première voor ons allen. Daarna leer je  niet alleen  vanuit de buik te ademen maar ook met de rug. Een fascinerende ervaring!

Rachel Ann is een van de pijlers onder deze stage. De tweede is Maurice haar echtgenoot. Maurice parle que français

Maurice
Maurice Gouttenoire

maar zijn kookkunst is volgens de regels van de ‘cuisine française’ en die spreekt alle talen! Niet alleen qua smaak maar vooral ook de manier waarop al dit heerlijks werd gepresenteerd.

De derde pijler was Irina. Iedereen die wel eens een recital heeft gegeven weet dat een goede begeleider een zegen is voor een zanger. Irina maakte dat op twee manieren waar. In de eerste plaats wist ze alles op te vangen: zette een zanger(es) drie maten te vroeg in? Geen probleem. Was een zanger(es) even helemaal de weg kwijt? Irina speelde dapper door totdat de zanger het weer wist en het publiek er niets van merkte.

De tweede manier viel een beetje buiten de eigenlijke stage. In de  middagen waren we vrij. Maar Irina was immer stand by.

Irina Sisoyeva
Irina Sisoyeva

Persoonlijk heb ik het meegemaakt dat er tijdens de les in een lied van Poulenc een heel mooie maar buitengewoon lastige samenklank voorkwam. Tijdens de les leek alsof het niet klopte. Qua nootjes was dat niet het geval. Qua klank bleef er iets wringen. Op een vrije  middag hebben Irina en ik dat samen uitgezocht. Ze gaf me een hint et voilà ineens strààlde het! Niet alleen de  muziek maar ook het prachtige gedicht van Paul Eluard. Voor mij een onvergetelijke ervaring.”

Gerard Nijland

IMG_2193 sunset small